2011. november 22., kedd

Sudoku #5 - False sudoku

Az alábbi rejtvény egy vadonatúj sudoku variáció. A november 6 és 10-e között Egerben megrendezett 6. Sudoku világbajnokságon szerepelt először. További megjegyzések a rejtvények után.

Szabályok: 
Írjon minden mezőbe egy-egy számjegyet 1-től N-ig (N az ábra oldalhossza) úgy, hogy minden sorban/ oszlopban és területben mindegyik számjegy egyszer szerepeljen. Az előre megadott kis számok azt jelentik, hogy abban a mezőben az a szám nem állhat.
Minta:


False Sudoku

Standard sudoku rules apply. Additionally all given clues are wrong.




Lánc False sudoku
A következő két rejtvény össze van kapcsolva egymással. Először oldja meg az első rejtvényt, ami a fentiekkel megegyező False sudoku. Ezután a második ábrát úgy kell kitölteni, hogy egyetlen pozícióba se kerüljön olyan szám, mint ami az első rejtvény megoldásában van. (Vagyis az első rejtvény megoldása szolgáltatja a fals információkat a 2. rejtvényhez.)

Chain False Sudoku
The next two puzzles are linked. Solve the first one as False Sudoku. Use the solution of the first grid as false clues for the second grid.  With other words: all numbers in the second grid is different than the corresponding number in the solution of the first grid.




Az összes, eddig felrakott, sudoku egyben

All uploded sudokus together

Megoldások - Solutions

Pár szó a False sudokuról

Az olvasó könnyen láthatja, hogy ha egy mezőről csak annyit tudunk, hogy az nem 4-es, akkor ezzel elég kevés információt kaptunk. Emiatt az egyszerű tény miatt úgy gondolom elég tetszetős dolog, hogy ilyen információkkal kifeszíthető a feladvány.
Az se véletlen, hogy mindegyik rejtvényábra amorf. Az amorf ábra több információt ad, mint a szabályos elrendezés, és ezt a fejtés és készítés során nagyon erősen ki is kell használni.
Például a mintaábrában az R2C1 és R1C2 mezőkben (ahol R a sort jelöli, C az oszlopot, azaz R2C1 a második sor első mezője) ugyanannak a számnak kell állnia. Erről a számról már két infónk is van, nem lehet 1 és 3.
A mintában és a rejtvényekben is érdemes betűkkel kezdeni a fejtést, Például R2C1 és R1C2-be egy-egy A betűt írni, ezzel jelezve, hogy a két mező ugyanaz, csak még nem tudni, hogy pontosan micsoda. A betűs fejtéssel sokszor elég sokáig el lehet jutni, miután már könnyebb a megadott infókat kihasználni.

Apró mérete ellenére ez a rejtvénytípus igen trükkös tud lenni, ezért is tetszik nekem annyira.
A második rejtvény már túl nehéz volt a világbajnokságra, de még az a rejtvény is fejthető tippelés nélkül.

Már a vb előtt elkezdtem kísérletezni azzal, hogy meg lehetne-e adni a false információkat úgy, hogy ne legyen számismétlődés a sorokban és oszlopokban. Elég küzdelmes volt a dolog, de végül csak sikerült ilyen feladványt gyártani. A dolog nehézségét csak két apró megjegyzéssel világítanám meg. Miután 4db 5-öst leteszünk az 5. helye már egyértelmű, és a készítés során erre az infóra mondjuk nincs is szükség. Ekkor előfordulhat, hogy a 4. szándékosan berakott 5-ös jól működik, szépen kizárja, hogy oda 5-öst lehessen tenni, de puff az utolsó ötös csak ráesik arra az extra infóra, amit csak kényszerből tettünk be.
A másik dolog, hogy ha például sikerül egy számot beírni, legyen az egy 4-es. Akkor ezzel az abban a sorban és oszlopban elhelyezett 4-esek infója már nem ad további információt. Ha mind az 5 négyes helye megvan, akkor ezzel elvesztettünk 5 infót ahová  négyesek kerültek, és további 5-öt, ahol 4-esek voltak megadva. Tehát a maradék 20 szám elhelyezéséhez már csak 15 infó marad.

Rejtvénykészítő szempontból ezt a rejtvényt egyértelműen sikernek könyvelem el. Egy érdekes dolog, hogy a fejtési és készítési szempontok nem mindig vannak összhangban egymással. Sokszor előfordul, hogy egy rejtvény szépnek néz ki, és ez volt a készítő célja, de fejteni viszont elég nehézkes.
Ebben az esetben a rejtvények nem a legszebben fejthetőek, de azért nem is teljesen rondák, úgyhogy elégedett vagyok a végeredménnyel. :-)

1 megjegyzés:

  1. "A második rejtvény már túl nehéz volt a világbajnokságra"

    Egyetértek :).
    Nem vagyok egy kiemelkedő fejtő, de olyan nem fordult még elő velem, hogy egy Sudoku-ba ne tudtam volna fél óra fejtés után egy számot se beírni (bár egy jó párat sikerült már kizárni)...

    VálaszTörlés