2011. december 13., kedd

Sudoku #8 - Dominópöttyös sudoku

A sudokukat nem könnyű dolog kategóriákba osztani. Van ugyan néhány nagyobb család, például azokat a sudokukat egy családba sorolhatjuk, ahol valami matematikai művelet játssza a főszerepet, de ezen belül is találhatunk merőben eltérő feladványokat. Az eheti sudoku egy kisebb család tagja. (Nagyjából 7-9 rejtvényt tudnék felsorolni, ami ide tartozik.)
Ezeket a rejtvényeket az jellemzi, hogy a hagyományos számok helyet valami szimbólummal kell kitölteni az ábrát, és egyetlen mező sincs előre teljesen kitöltve. A rejtvényben szereplő szimbólum lehet sokféle, digitális számok, római számok, morse jelek vagy akár betűk is. Ezúttal féldominók.
A családon belül a fejtés módja is azonos, érdemes a rejtvényt normál számokra átkódolni. Minden mezőbe, ahol meg van adva valami beleírni, hogy ott milyen szám állhat. A továbbiakban nem érdemes foglalkozni a pöttyökkel, az átírt számokkal sokkal gyorsabban meg lehet oldani a rejtvényt.

Szabályok:

Az alábbi sudokut számok helyett féldominókkal kell kitölteni. Színezzen be még néhány kört úgy, hogy minden sorban, oszlopban és területben csak különböző féldominók szerepeljenek. A féldominóknak a megadott sablonokkal meg kell egyezniük.

Dice Pip Sudoku


Follow Sudoku Rules, except only 1 to 6 will appear in each row, column and region. Clues are given in the forms of pips, as on dice; only digits that contain a pip int he indicated spot can be filled into a cell.


GyZ: 3/10, HZ: 5/10, MP: 7/10


Az összes, eddig felrakott, sudoku egyben

All uploded sudokus together

Megoldások - Solutions


Online sudoku verseny

Hétvégén kerül megrendezésre az LMI weboldal decemberi sudoku versenye. (Az oldalon majdnem minden hónapban van egy sudoku verseny.) 
Az instrukciós füzet már elérhet, amely tartalmazza a feladatok leírását (angolul), a pontozást, illetve minden rejtvényhez mintaábrát is, amely sokszor egyben gyakorlófeladatként is szolgál. 
A versenynek nincs komolyabb tétje, ha szeretne eddig nem ismert sudoku variációkat fejteni, akkor bátran vágjon bele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése