2011. december 20., kedd

Sudoku #9 - Sorrendben sudoku

A lenti rejtvénnyel csak pár hete találkoztam. Nem szerepelt még világbajnokságon, vagy nagyobb online versenyen. Bár utóbbiban nem vagyok biztos, mert nem szoktam minden sudoku versenyen elindulni. 
A rejtvény ismét a nehezebbek közé tartozik, és a jövőben is jó pár elég nehéz rejtvénnyel találkozhat majd az oldalon. Ez egyszerűen azért van, mert nehéz sudokut szórakoztatóbb gyártani. Természetesen szeretnék kedvezni a kevésbé tapasztalt olvasóknak is, ezért továbbra is lesznek könnyebb rejtvények is.
Az alábbi rejtvény a tapasztalt fejtőknek se könnyű, de sok meglepetést nem hordoz magában. Az alábbi sorokban néhány fejtési trükk található, ha ön szeretne egyedül gondolkozni, ugorja át ezt a részt. 

Érdemes egy listát készíteni, amibe fel fogja jegyezni a számokat, mert enélkül elég nehéz átlátni a számok zűrzavarát. :-)
A fejtést azzal kell kezdeni, hogy minél több számot keresünk, amiknek mind különböző számjeggyel kell kezdődniük. Például az első sorban szerepel a 2-es, 12-es, 17-es szám. Ebből a 12-17-nek vesszük a nagyobb hasznát, mert ott viszonylag kicsi a különbség. Egy úgymond ugrás lesz a két szám között. Ha sikerül nyolc egymást át nem fedő ugrást találni, akkor kilenc számnak az első számjegye már meg is van.
Például, ha a 12 és 17 közötti ugrásról kiderülne, hogy 3x és 4x-et jelöl, akkor azt is tudnánk, hogy a 13-as, 14-es, 15-ös és 16-os számok az 3-mal vagy 4-el kezdődnek.
Sajnos semmi sem garantálja, hogy a rejtvény valóban tartalmaz nyolc ugrást. De egy ilyen stílusú rejtvénytől elvárható, hogy legalább hét ugrást lehessen találni benne, különben már túl macerás fejteni. (Az ugrások megtalálása is jóval könnyebb, ha elkészíti a korábban javasolt számlistát.)
Egy normál versenyen a pontszám ad némi információt a rejtvényről, ezúttal a pontszámot a próbafejtők értékelései helyettesítik.  Ha megvan hét ugrás, például 3-6, 6-9, 9-12 stb., akkor a 3-asról legalább annyit lehet már tudni, hogy 1x vagy 2x lehet csak. A 6-os 2x vagy 3x stb. A 3 és 6 közötti számok pedig 3 féleképpen kezdődhetnek 1, 2 vagy 3-mal.
Amennyiben sikerült 7 ugrást találnia önnek kell eldöntenie, hogy elkezdi kitölteni az ábrát ezekkel a számkombinációkkal, vagy tovább kutat egy 8. ugrás után.
Ha már néhány számot vagy számkombinációt beírt, akkor semmiképp ne támaszkodjon csak a számok kitalálására, érdemes használni a szokásos sudoku szabályokat is.

Szabályok:


Töltse ki az üres mezőket 1-től 9-ig számjegyekkel a szokásos sudoku szabályoknak megfelelően. Továbbá a szaggatott vonallal határolt területekbe eső számjegyek egy-egy kétjegyű számot jelölnek, és a terület sarkába írt szám azt jelenti, hogy az adott kétjegyű szám nagyságrendben hányadik helyet foglalja el. Vagyis az 1-el jelölt szám a legkisebb, és a 27-tel jelölt lesz a legnagyobb. A bejelölt kétjegyű számok mind különbözőek.

Ordered Sudoku


Standard sudoku rules apply. Additionally, 27 pieces different, two-digit numbers are marked. The small numbers mean the corresponding number’s position in the ascending order. So the 1 is the lowest and the 27 is the largest.

GyZ: 7/10, HZ: 8/10, MP: 8/10




Az összes, eddig felrakott, sudoku egyben

All uploded sudokus together

Megoldások - Solutions


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése