2012. január 2., hétfő

Sudoku #11 - 012 Sudoku

Stílszerűbb lenne, ha 2012 első sudoku a 12. lenne ezen a blogon, de erre múlthéten kellett volna gondolnom :-) Az alábbi rejtvény a pár hete megismert Dominópöttyös sudoku rokona. Akkor az alábbiakat írtam erről a családról: 

Ezeket a rejtvényeket az jellemzi, hogy a hagyományos számok helyet valami szimbólummal kell kitölteni az ábrát, és egyetlen mező sincs előre teljesen kitöltve.

Az új évet egyből egy helyreigazítással kell kezdenem, az egyik olvasóm felhívta rá a figyelmemet, hogy ez így nem igaz. Lehetnek olyan mezők, amik teljesen ki vannak töltve. Habár sokszor elegánsabb, ha nincsenek.
Az egész dolog tanulsága az, hogy csak a rejtvény szabályainak szabad hinni, minden más csak mellébeszélés :) Például a legutóbbi rejtvény szabályában semmi se tiltotta, hogy egy középen elhelyezett pöttyöt úgy hagyjunk, és 1-es féldominó legyen belőle a megoldásban.

Visszatérve az eheti rejtvényre, nem akartam mindenáron egy 2012-es nyitó rejtvényt készíteni, amikor nemrég ismét belefutottam ebbe a típusba, akkor egy érdekes kihívásnak tűnt egy "2012" témára épülő rejtvény megalkotása. Valóban az is volt :-)

Ezzel a rejtvénnyel szeretnék mindenkinek

Boldog Új Évet Kívánni!

Szabályok:
Az alábbi rejtvényben a 0-8 közötti számokat kell használni, méghozzá hármas számrendszerben. Vagyis a 00 – 01 – 02 – 10 – 11 – 12 – 20 – 21 – 22 „számokkal” kell kitöltenie az ábra üres mezőit.
Néhány számjegyet előre megadtunk. (A megadott információk esetében mindig egyértelmű, hogy az abban a mezőben az első vagy a második számjegy-e.)





Trinary Sudoku

Follow Sudoku rules, except that the digits 0-8 in trinary (00, 01, 02, 10, 11, 12, 20, 21, 22) will be used instead of the numbers 1-9. Givens may be the first, second or both digits of the final number. When only one digit is given, it should be clear which digit (the first or second) is the one given.




2012-es feladványok

Sudokus of year 2012

Megoldások - Solutions (2012)

A szerencséről

Az újévhez sok szerencsével kapcsolatos babona kötődik, ezért most én is írok pár szót a rejtvénykészítés és a szerencse kapcsolatáról.
A szerencse elég fontos a rejtvénykészítésben is, van, hogy elsőre csak úgy összejön egy szép konstrukció, máskor meg éppen a rossz első próbálkozás rabol el egy csomó időt. Ha egy elképzelésem nagyjából jól működik és valahol a végén romlik el a dolog, akkor nem szoktam az egész rejtvényt újrakezdeni, hanem az elejét megtartom, és onnan próbálom máshogy befejezni. Sokszor előfordul, hogy sokadik próbálkozásra se akar összejönni. Ilyenkor számomra elég nehéz egy teljesen új kiinduló ponttal újrakezdeni a dolgot, hiszen látom, hogy az előző már majdnem jó volt.
Az olvasó kicsit elcsodálkozhat ezen, hogy a rejtvénykészítés nem egy sima egyenes út, hanem sokszor próbálkozások sorozata. Én arra jutottam, hogy elég sok dolog ilyen a világon, még a művészet is. Egy író vagy költő is próbálkozik. Néha elsőre minden tökéletes, máskor cserélgetnie kell a szavakat, mondatokat, míg rá nem talál az igazira.
A különbség laikus és egy értő ember között abban áll, hogy a laikus csak véletlenszerűen műveli ezt a próbálgatás, míg egy értő ember tudja, hogy mit szeretne elérni, és nagyjából fogalma van az eszközökről is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése