2012. január 17., kedd

Sudoku #13 - Külső információs Sudoku

A mai késedelem kivételesen nem nekem tudható be, hanem kisebb technikai gondom akadt a rejtvények pdf formában való föltöltésével.

Az alábbi rejtvény szerepelt már az első sudoku világbajnokságon, és később még néhányon. Mindig is egy kellemes rejtvénynek tartottam.
Egy másik blogon találkoztam ennek a rejtvénynek egy variációjával. A szokásos 3x3-as blokkok helyett amorf területek voltak a rejtvényben, ezért a szabály úgy módosul, hogy a megadott számokban az első blokkban kell lennie. A rejtvény érdekessége az volt, hogy minden oldalon maximum egy infó volt megadva.
Link a rejtvényhez.

A szerzőnek 28 számot kellett megadnia a lehetséges 36-ból, így elég valószínűnek tűnt, hogy egy normál rejtvényből nem lehet hasonlót csinálni.
Mégis a következő rejtvény konstruálását úgy kezdtem, hogy egy-egy infóval a lehető legjobban ki legyen feszítve az ábra.
ha van kedve az olvasónak, akkor számoljon velem. Ha csak a 4 sarkot nézzük, akkor ott minden nehézség nélkül egyértelművé lehet tenni 3-3 számot. Például a lenti rejtvény jobb felső sarkában a 2,3,7 egyértelmű.
Ez összesen 12 fix számot jelent, biztos vagyok benne, hogy némi ügyeskedéssel ezt feljebb lehetne vinni 14-15-re, úgy, hogy továbbra is csak a sarkokat használjuk. Vagyis 24 kívül megadott infóból lesz 14 szám, akkor ehhez hozzávéve a maradék 12 infót, nagyjából 18-20 megadott számot kapunk.
Egy egyértelmű sudoku rejtvényhez mindig kell legalább 17 információ. Tehát úgy tűnik célba értünk, de 17 számmal csak akkor egyértelmű a feladat, ha azok nagyon speciálisan vannak elhelyezve. Így a minimum, amire szükségünk lenne 20 vagy még több szám.
Vagyis valószínűleg nem lehet olyan sudokut gyártani, ahol csak egy-egy szám van a szélen.

Szabályok:
Töltse ki az üres mezőket 1-től 9-ig számjegyekkel a szokásos sudoku szabályoknak megfelelően. Továbbá az ábra szélén megadott számoknak az első három mező egyikében kell szerepelnie.






Outside Sudoku

Follow Sudoku Rules. Digits are given outside of the grid, and each digit must appear in the first region (three cells) in that row/column.

GyZ: 7/10, HZ: 8/10, MP: 7/10



2012-es feladványok

Sudokus of year 2012

Megoldások - Solutions (2012)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése