2012. január 11., szerda

Sudoku #12 - XXV Sudoku

Az év kicsit szétszórtan indul, a szokásos keddenkénti rejtvények helyett volt már egy hétfői és most egy szerdai. Legalább az átlagot sikerül tartani :-) Remélhetőleg jövő héten már sikerül visszatalálnom a keddi naphoz :-)

Az alábbi rejtvény története a sudoku világbajnokság szervezésénél kezdődött. Olyan rejtvénytípusokat kerestünk, amikben egyetlen számot sem kell előre megadni, hogy fejthető legyen. Ez magában nem annyira bonyolult feladat, például a pár hete látott Sorrendben sudoku megfelel a feltételnek. A dolgot az nehezítette meg, hogy ugyanakkor olyan rejtvényeket kerestünk, ahol a jelek hiányának is szerepe van. Például a mostani rejtvényben ha két mező között nincs X, annak is információ értéke van.

Ennek a rejtvénynek az eredeti neve XV sudoku volt, és a jelek mindig két mező között voltak elhelyezve. Ezekkel a szabályokkal viszont nem lehetett egyértelmű sudokut gyártani, ha nincs megadva előre egyetlen szám se. Ezért egy apró módosításra volt szükség, ami miatt a rejtvény nevét is inkább megváltoztattuk.

Szabályok:
Töltse ki az üres mezőket 1-től 9-ig számjegyekkel a szokásos sudoku szabályoknak megfelelően. Továbbá ha két szomszédos mezőnek az összege 5, akkor azt V-vel jelöltük, míg, ha az összeg 10, akkor X-el. Illetve ha négy sarkosan összeérő mező összege szintén 10, akkor a kereszteződésre írtunk X-et. Fontos megjegyezni, hogy minden X és V meg van adva, tehát ha 2 mező között nincs jel, akkor a két mező összege nem lehet se 5, se 10.






XXV Sudoku

Standard Sudoku rules apply. Adjacent cells totalling 10 or 5 are marked with X and V on the edge they share, respectively. Additionally, four cells around a vertex totalling 10 are marked with X on the corner they share.
All available X and V clues are given.

GyZ: 5/10, HZ: 7/10, MP: 8/10



2012-es feladványok

Sudokus of year 2012

Megoldások - Solutions (2012)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése