2011. szeptember 24., szombat

Sudoku #2 - Hópehely és Csillag sudoku

Ezen a héten kétféle sudokut mutatok be. A közös bennük, hogy mindkettő háromszög alakú mezőkből áll, és mindkét ábra közepén található egy lyuk. 
A rejtvények nagy mérete miatt ezúttal elmarad a mintaábra, de remélem, anélkül is világos lesz minden.
A  hópehely sudoku egy elég egyszerű típus, készítés és fejtés szempontjából is, túl kicsi, hogy nehezet lehessen gyártani belőle. Egyszerűsége miatt az egyik kedvenc sudoku típusom. Sajnos nem emlékszem, mikor találkoztam vele először, azt hiszem, egy 24 órás rejtvényfejtő versenyen. Mindenesetre a 4. sudoku világbajnokságon szerepelt a típus.
A Csillag sudoku ezzel szemben nagyobb, és tud trükkösebb is lenne, ezúttal egy egyszerűbb feladványt közlök eben a típusból. Ezzel a típussal az 1. Sudoku világbajnokságon ismerkedtem meg, majd szerepelt a 2. vb-n is.

Mindkét rejtvényből készítettem egy-egy feladványt az Országos sudoku versenyre, amit jó páran meg is oldottak. Bizonyára  kíváncsi rá, hogy szerepelni fognak-e ezek a típus az idei vb-n. Erre sajnos még nem tudok felelni :)


Szabályok:
Töltse ki 1-től 6-ig számjegyekkel az üres háromszög alakú mezőket úgy, hogy minden mezőbe egy szám kerüljön, és minden sorban (vízszintes és átlós sorokat tartalmaz az ábra) és vastag vonallal határolt területen belül mindegyik számjegy egyszer forduljon elő. Minden sor hat mezőből áll, a sorok áthaladnak a középső üres részen.


Snowflakes Sudoku
Fill in the grid with digits from 1 to 6 so that every hexagons and every horizontal and diagonal rows contains all digits exactly once. Each row contains exactly 6 cells.






Szabályok:
Töltse ki 1-től 9-ig számjegyekkel az üres háromszög alakú mezőket úgy, hogy minden mezőbe egy szám kerüljön, és egyetlen sorban (vízszintes és átlós sorokat tartalmaz az ábra) vagy vastag vonallal határolt területen belül se legyen számismétlődés. A sorok áthaladnak a középső üres részen, de óvatosan fejtsen, mert a szélső sorok csak nyolc mezőből állnak, így azokban az egyik számjegy nem fog szerepelni.


Star Sudoku

Place a digit from 1 to 9 into each of the empty triangular cells so that each digit appears exactly one in each of the 6 large triangles and at most once on every line (of any length, even noncontinous). Some rows contain just 8 cells.

Az összes, eddig felrakott, sudoku egyben

All uploded sudokus together

Megoldások - Solutions

Hogyan készítek sudokut

Két technikát ismerek a sudoku készítéshez. Az első, hogy az ember elkészít, vagy vesz valahonnan egy kitöltött ábrát, majd abból egy üres ábrába átemel számokat. Ha a rejtvénynek több megoldása van, akkor újabb számokat kell átemelni.
A Csillag sudoku ezzel a technikával készült.
A másik módszer, hogy nem készítünk előre kitöltött ábrát, hanem az üres ábrát kezdjük el felépíteni. Általában ez utóbbit használom a rejtvények elkészítésére. Ezzel a módszerrel készítve a rejtvényt tudom, hogy van legalább egy logikus útvonal, amin el lehet indulni. Persze ez a módszer veszélyeket is rejt magában, ha túl sok információt adok meg, akkor előfordulhat, hogy hirtelen nulla megoldása lesz a feladatnak, ilyenkor néhány információt ki kell törölni, és a próbafejtést is lehet előről kezdeni. 
Ugyanakkor ezzel a technikával könnyebb irányítani a dolgokat. Ha a kész ábrából emelek át számokat, akkor hiába teszem azt több-kevesebb módszerességgel több lesz a "véletlen együttállás".
Az első módszert inkább akkor szoktam használni, ha a rejtvénynek van valami specialitása, ami miatt túl sokszor elromlik az alulról építgetésnél.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése