2011. szeptember 30., péntek

Sudoku #3 - Iker sudoku

Heti rejtvényem a válogatón is szerepelt, és most kedvet kaptam, hogy én is készítsek ebből a típusból egy rejtvényt. Elég könnyű lett, de sebaj :)
A címe alapján már kitalálható, miről van szó, leírás kicsit lejjebb.
Ezt a rejtvény típust 2004-ben fejtettem először, a 24 órás versenyen. Azért emlékszem rá ennyire pontosan, mert abban az évben Horvátországban volt a világbajokság, és ott szintén volt egy ugyanilyen rejtvény.
2004-ben vált nemzetközivé a 24 órás rejtvénymaraton, az iker rejtvény egy horvát szerző feladatsorában bukkant fel. Mint mondtam a sudoku dömping az első világbajnoksággal kezdődött 2006-ban, ezért ekkor még szívesen fejtettün kmindenféle sudoku variációt is.
Mindkét feladat 9x9-es volt, a világbajnokságon különösen megérte foglalkozni vele, mert ott betűkkel adták föl a szerzők, és meg volt jelölve egy fősor is. Viszonylag gyorsan ki lehetett találni, hogy oda Dubrovnikot kell beírni, ez az extra 9 betű pedig jelentősen meggyorsította a fejtést.


Szabályok:
Írjon minden mezőbe egy-egy számjegyet 1-től 6-ig úgy, hogy minden sorban/ oszlopban és területben
mindegyik számjegy egyszer szerepeljen. Továbbá mind a négy ábrának azonos a megoldása.

Sudoku Twins

Fill in the grid with numbers from 1 to 6 so that each row, column and line delimited area contains each number exactly once. All four grid has same solution.



Az összes, eddig felrakott, sudoku egyben

All uploded sudokus together

Megoldások - Solutions

Kitekintés a rejtvények világába

Ne ijedjen meg az olvasó, nem akarom mindenféle bonyolult rejtvényekkel megismertetni. :) Volt idő, amikor még a sudokut bűvös négyzetnek hívták, és ebben az időben már léteztek más rejtvények is, amik szintén a bűvös négyzet elrendezéssel rendelkeztek.

Az egyik ilyen a lakótelep. Néhány lakótelep rejvény.
Ebben a rejtvényben minden és oszlopban mindegyik szám egyszer szerepel. De a számok egyben házakat is jelölnek! Ha megnézem a belinkelt rejtvényeket, akkor láthatja, hogy az ábra belsejében egy szám sincs megadva. Emiatt én ezt a típust egyáltalán nem tekintem sudokunak.
A 2. sudoku világbajnokságon még minden új volt, ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy jópár rejtvénnyel kombinált sudokut is betesznek a versenyre. Köztük olyan lakótelepet, ahol belül továbbra se volt megadva szám, de a 3x3-as területek be voltak rajzolva.
Azóta pár év eltelt, és már több év tapasztalata van mögöttünk, amikor el akarjuk dönteni milyen rejtvényt lehet betenni egy sudoku vb-re, és mit nem. De erre vonatkozóan nincs szabály, mindig az adott rendező országnak kell eldöntenie, hogy mennyire igazodik a szokásjoghoz.

Egy másik bűvös négyzet jellegű rejtvény a Szorzótábla .
A határvonal sokszor elég vékony lehet sudoku és nem sudoku között. Ez a rejtvényt különösebb lelkiismeret furdalás nélkül bekerülhetne bármelyik sudoku vb anyagába.

Remélem olvasóm is elég bátor lesz ahhoz, hogy kipróbálja a fenti rejtvényeket. Jó szórakozást kívánok. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése