2012. október 16., kedd

Sudoku vb 2012 - csapat fordulók

Az előző bejegyzésből lehagytam, hogy a teljes eredménylista megtekinthető a vb honlapján.
7. sudoku vb és 21. rejtvényfejtő világbajnokság


 8. forduló - Hamupipőke gyémántja

A forduló kezdése 19:00-ra volt kiírva, de a szervezőknek nem sikerült elég gyorsan átpakolni a termet, ezért némi késéssel engedték be a csapatokat a terembe. Mivel csapatfordulóról volt szó, ezért a csapatok 4-4 tagja most ugyanazt az asztalt ülte körbe.
12+1 hagyományos sudokut kapott mindenki. Először a 12 sudokunak meg kellett találni a helyét, azt, hogy hogyan kapcsolódnak egymáshoz. Magában egyik sudoku se volt igazán fejthető. Ha a 12 sudokut sikerült elhelyezni, majd megfejteni, akkor ezek segítségével a 13-nak is neki lehetett már állni.
(Részletes leírás megtalálható az instrukciós füzetben.)

Az ilyen összerakosgatós rejtvényeknél mindig Madarassy Pali szokott a rakosgatós ember lenne, amikor sikerül valamit összeraknia, akkor odaadja nekünk többieknek megfejtésre. Illetve mi a fejtésünkkel is tudunk kicsit segíteni a rakosgatásban. Mint írtam, Palinak most nem jött össze a magyar válogató, így idén ő a B csapatot erősítette. A vb-n végül, ha nem is nagy különbséggel, de ő lett a 4. legjobb magyar, ami talán mutatja, hogy a válogató csak megingás volt. 
A körülmények fényében úgy döntöttem, átveszem a rakosgatós ember szerepét. Míg 3-an fejtegetnek én megpróbálom összeállítani a gyémántot. Sokéves rejtvényfejtési tapasztalatom és intuícióim alapján úgy véltem a véletlen rakosgatós eredményre fog vezetni. Ha találok két sudokut, ami passzol egymáshoz, akkor esélyes, hogy azok összetartoznak. Ha 3-at vagy 4-et sikerült összepasszítani, akkor pedig biztos lehetek benne, hogy azok tényleg összeillenek. És már csak a maradék 7-8-at kell bekötni a rendszerbe.

Igazam is volt, ezzel a módszerrel ki kellett volna jönnie mind a 12 rejtvénynek. Sajnos mégse jött ki, aminek részben a fáradtság lehetett az oka. Túl sokszor hittem azt, hogy 2 elem passzol, aztán amikor átadtam fejtésre egyből kiszúrták, hogy mégse jó úgy.
A helyes stratégia valószínűleg az lett volna, ha ketten rakosgatunk, mert így egy 2. ember is tudja figyelni, hogy tényleg passzolnak-e az elemek. Másrészt volt olyan, amikor azt hittem, csak úgy lehet, hogy... miközben persze nem. Egy második emberrel ez is jóval hamarabb kiderül.  

5 megoldott rejtvénnyel zártuk a fordulót. Míg a B csapat 11 rejtvényig jutott.

9. forduló - Három kismalac

Ezúttal 6 hagyományos sudokut tettek le az asztalunkra, és 18 kivágott elemet (úgynevezett malacot). Először el kellett helyezni a malacokat az ábrákban, majd megfejteni a 6 rejtvényt.
Túl sokat itt már nem tudtam hozzátenni a csapat munkájához. Ha Pali kirakja a malacokat, akkor amit elém tesz szívesen megfejtettem volna, de mint tudjuk erre most nem kerülhetett sor. :-)

Próbáltam ismét az intuícióimra támaszkodni, azokkal a rejtvényekkel kezdeni, amikben sok szám van előre beírva, és a malac már alig fér el valahová. Sajnos ez ezúttal sem volt kifizetődő.

Voltak elég speciális malacok, például olyan, amin 3db 1-es is volt. Ez értelemszerűen nem sok helyre férhetett el, mert a 3 egyesnek 3 különböző területbe kellett esni. az ilyen elemeket kellett volna szisztematikusan végignézni a 6 ábrában. 10 év rejtvényfejtő és sudoku vb alapján viszont el kell ismerni, hogy a magyar csapatnak nem erőssége az ilyen jellegű csapatmunka. Nem megy igazán a feladatokat megosztása, és az, hogy mégis legyen valaki, aki koordinálja és átlássa az egészet.

Végül 4 rejtvényt összehoztak a srácok, mint írtam én csak kevéssé járultam ehhez hozzá. 
A B csapatnak 2 rejtvénye jött ki. 


Végeredmény

A csapat helyezéseket úgy határozzák meg, hogy a 4 egyéni versenyző pontszámához hozzáadják a csapatkörök pontjait.
A csapat:  8. hely
B csapat 17. hely

Egy kis elemzés: A versenyt a Japán csapat nyerte, amely esetében a csapat fordulókban szerzett pontok 22%-ot tettek ki a teljes pontszámból.
A 4. helyezett esetében ez 18% volt, az 5. helynél pedig 20%.

6-7-8. helyezett csapatoknál ez már 15% alatti volt.
Ami azt mutatja, hogy azoknak a csapatoknak van esélye az érmes helyekre, akiknek jól megy a csapatmunka. ez igaz a rejtvényfejtő vb-kre is.

Ha a magyar csapat is tudta volna hozni a 20%-ot, persze akkor se lett volna sokkal előrébb, mivel a két legjobb magyar a 20. hely környékén végzett, míg a bronzérmes Kínai csapatban a két legjobb versenyző 7. és 10. helyen végzett.

A legjobb 8 egyéni versenyző jutott be a rájátszásba, amire másnap délelőtt került sor, vagyis október 3-án szerdán. Ennek során alakult ki a végeredmény, dőlt el a világbajnoki cím és az érmes helyek sorsa.
Engem nem igazán érdekelt, hogy ki, fog nyerni. Másrészt a rájátszások hagyományosan elég unalmasak szoktak lenni. Úgyhogy csak a végére néztem be. Emiatt nem is tudok beszámolni a vb ezen részéről. Részletes eredmény a honlapon.


Ebéd után következett a kirándulás, amire a jelen lévő 11 magyarból mindössze 3-an mentünk el. A többiek a szállodában maradtak. Annyira nem volt érdekes Rijeka óvárosa, de valahogy el kellett tölteni a napot. Sajnos ez még a szervezőknek se teljesen sikerült, mivel a kirándulás után egy 1,5 órás szabadprogramot engedélyeztek a vacsoráig, amit szintén Rijekában tartottak, és ahol sor került a WSC eredményhirdetésre is. A szünetet és a kirándulást kihasználva volt alkalmam kicsit megismerni Petit is, akivel, mint már szintén írtam korábban nem voltam még egy csapatban.
Illetve szerettem volna egy szupermarketet találni, hogy vegyek itthonra némi édességet meg hasonló dolgokat. De csak egészen apró üzleteket találtunk, így erre sem került most sor.

A vacsorához vissza kellett sétálni a kiránduló buszokhoz, majd azokkal vittek minket át a helyszínre. A szállodában maradt 8 tag, kocsival érkezett a vacsorára. A szokásokhoz híven volt bor és pezsgő, illetve valami piros színű rövid ital is. A szervezők elkövették azt a hibát, hogy nem volt az asztalokon országjelzés, mindenki odaült, ahova akart vagy éppen tudott. Mire mi hárman megérkeztünk addigra már olyan asztal is alig akadt, ahol 3 szabad hely lett volna, nem hogy 11. A görögök asztala tűnt egészen üresnek, mindössze 3-an ültek ott, de várták a görög csapat nagyobbik felét, így 2 szabad helyet tudtak felajánlani. Majd végül kedvesen átengedték a további 6-at is. Persze így is maradt 3 magyar, akinek máshol kellett helyet keresni.

Csütörtök reggel kezdődött a rejtvényfejtő vb. Valószínűleg arról is írok ugyanitt, még ha nem is teljesen passzol a blog profiljához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése